Comunicat de presa Sanatatea Mintala a Angajatilor: Momentul investitiilor este ACUM!
20/11/2020
“Competențe pentru o carieră în IT”
24/11/2022
Arata-le pe toate

Forța de muncă cu competențe digitale: o prioritate a noii economii

Cererea de fortă de muncă digitală în sectorul ITC a cunoscut o dinamică crescândă în ultimul deceniu. Anul pandemiei nu a făcut decât să accelereze această tendință pe piața muncii, care se traduce într-un deficit de circa 500.000 de resurse umane cu competențe digitale la nivelul Uniunii Europene

În acest context, Comisia Europeană promovează o varietate de inițiative destinate dezvoltării competențelor digitale ale forței de muncă, modernizării sistemului educațional, implementării tehnologiei digitale în procesele de învățare, în recunoașterea și certificarea competențelor, în organizarea de programe de upskilling și reskilling.

Digitalizarea forței de muncă implică, în același timp, investiții importante începând cu anul 2021. Astfel, în noul buget al Uniunii Europene, Comisia propune un sprijin consistent pentru formarea resurselor umane cu competențe digitale necesare pentru transformarea digitală a economiilor europene.

Ca parte a bugetului UE pe termen lung – Cadrul Financiar Multianual – Comisia a propus programul Digital Europe, un program axat pe construirea capacitătii digitale strategice a UE și facilitarea implementării extinse a tehnologilor digitale la nivelul continentului. Bazat pe un buget de 8.2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, programul va configura și sprijini tranformarea digitală a economiei europene, care va asigura servicii publice de înaltă calitate atât cetățenilor, cât și companiilor din spațiul european.

Noul program va aloca un buget de 600 milioane euro dedicat dezvoltării competențelor digitale avansate, ceea ce va mări rezerva de resurse umane digitale cu 256.000 de persoane, care vor putea contribui la transformarea digitală în businessul european.

El se va concentra pe trei direcții de acțiune:

1. Programe de masterat în tehnologii de ultima generație dezvoltate cu centre de excelență din UE în domeniul Inteligenței Artificiale și securității cibernetice.

2. Cursuri de training în tehnologii digitale de vârf pentru 150.000 de persoane pentru sectorul IMM.

3. Angajarea a 35.000 de persoane în companii sau centre de cercetare în care sunt implementate sau dezvoltate tehnologii digitale.

Inițiative de digitalizare a forței de muncă în România

Anul trecut, economia digitală a României a ajuns la 16,6 miliarde de euro potrivit raportului Digital Challengers realizat de compania de consultanță McKinsey pentru zona Europa Centrală și de Est. Raportul arată că între 2017-2019 economia digitală a zonei CEE a crescut cu aproape 8% pe an, în timp ce în țara noastră rata de creștere a fost de 11%.

Progresele în direcția digitalizării au fost făcute mai ales la nivelul companiilor mari și mai puțin în rândul IMM-urilor, care fie nu avut încredere, fie nu au dispus de resursele necesare transformării digitale.

Așa cum indica “Barometrul digitalizării 2020”, realizat de compania de consultanță Valoria, încrederea în procesul de digitalizare a crescut în ultimii doi ani. Astfel, 63% dintre companiile participante la studiu, comparativ cu 53% în 2018, spun că sunt increzatoare în digitalizare și au cunoștințele necesare pentru implementarea acesteia.

Principalele tehnologii care transformă mediul de afaceri în prezent sunt, conform studiului, Inteligența Artificială, Machine Learning, Robotizarea, tehnologia 5G, BigData și Cloud.

Așa cum s-a evidențiat în ultimele dezbateri publice, investițiile în tehnologie și digitalizare vor fi inutile fără investiții consistente în dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților pentru ca aceștia să se simtă acasă în mediul digital și să contribuie direct la transformarea digitală a companiilor.

Implementarea 5 G va crește șansele digitalizării în România

Un suport important pentru digitalizarea economiei, implicit a performanțelor IMM-urilor românesti îl va reprezenta implementarea tehnologiei 5G în viitorul apropiat.

În mod practic, cu ajutorul reţelelor 5G în care conexiunile sunt mai rapide, IMM-urile își vor optimiza procesele interne, vor adopta sisteme inteligente de management operațional, soluții de marketing digital și eCommerce și își vor crește competitivitatea pe piețele pe care activează.

Introducerea 5G în România va contribui la creșterea conectivității, la îmbunătățirea performanțelor internetului mobil, la creșterea traficului de date, la noi oportunități pentru deservirea industriilor conectate, cu solutii eficiente din punct de vedere al costurilor și vitezei, precum și un acces omniprezent al utilizatorilor la internet.

În acest context, digitalizarea afacerilor va avea efecte benefice pentru productivitatea companiilor, cu efecte pozitive asupra cifrei de afaceri, și, nu în ultimul rând, pentru creșterea gradului de satisfacție al consumatorilor romani.

Investitiile publice și private în direcția digitalizării forței de muncă vor contribui, totodată, la crearea unui ecosistem digital robust, care va stimula dezvoltarea companiilor românești și accelera creșterea economică pe termen lung.

Sursa: https://evz.ro/forta-de-munca-cu-competente-digitale-o-prioritate-a-noii-economii.html?fbclid=IwAR3tFN0RvCp21IVRWPD1m-eOyo0Gk0E4VOJ-CH8bIX2jxRrwLgUJrx-vggA