Conferinta europeana “Competente digitale: cum sa faci o cariera cu tehnologia digitala”
03/11/2014
Conferinta de deschidere de la RIGA
14/03/2015
Arata-le pe toate

APDETIC a organizat seminarul Provocari ICT 2015-2020 în cadrul programului european Watify – Stimulating Digital Entrepreneurship

APDETIC a organizat marti 27 ianuarie 2015 seminarul Provocari ICT 2015-2020 care l-a avut ca invitat pe Varujan Pambuccian.

Seminarul, la care au participat reprezentanti ai sectorului IT si mass media, a facut parte din Programul european Watify – Stimulating Digital Entrepreneurship.

In prima parte a intalnirii, Varujan Pambuccian a facut o trecere in revista a conjuncturii economico-financiare mondiala si nationale, precum si a tendintelor tehnologice.

In continuare, Varujan a prezentat doua proiecte proprii de interes pentru sectorul IT si pentru economia nationala: un program de stimulare a fabricatiei aditive bazata pe tehnologia 3DPrinting si, respectiv, un program de finantare a start-up-urilor inovative din Romania.

Plecand de la necesitatea stimularii crearii produselor de proprietate intelectuala si dezvoltarii start-up-urilor in Romania, Varujan Pambuccian propune adoptarea unui mecanism institutionalizat de finantare a proiectelor inovatoare coordonat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

Astfel, orice start-up cu un proiect original depune, in prima faza, dosarul la OSIM. Dupa analiza preliminara a originalitatii ideii si inregistrarea aplicatiei, start-up-ul devine eligibil la o finantare de la un fond de crowfunding agreat de MSI (pentru 30% din suma solicitata). Daca aceasta prima suma este obtinuta din crowdfunding, atunci MSI urmeaza sa finanteze restul de 70% dintr-un fond national alocat anual.

Acest fond national de stimulare a start-up-urilor inovatoare urmeaza sa fie constituit din fondurile structurale puse la dispozitie de Comisia europeana.

O ultima idee dezbatuta in cadrul intalnirii o reprezinta elaborarea unui concept de dezvoltare a Proiectului European Watify in anii urmatori prin asigurarea unor oportunitati de finantare a start-up-urilor din U.E.