APDETIC a organizat seminarul Provocari ICT 2015-2020 în cadrul programului european Watify – Stimulating Digital Entrepreneurship
30/01/2015
Declaratia de la Riga privind competentele digitale
15/03/2015
Arata-le pe toate

Conferinta de deschidere de la RIGA

Reprezentanti ai guvernelor, industriei, mediului academic, organizatiilor non-guvernamentale si ai altor parteneri din Europa si-au dat intalnire la Riga cu Comisia europeana pentru a multiplica actiunile in vederea stimularii investitiilor, dobandirii competentelor digitale si crearii de locuri de munca cu scopul impulsionarii ritmului anemic de crestere economica in Europa. In ciuda nivelului ridicat al somajului, Europa se confrunta cu o lipsa acuta si crescanda de oameni capabili de a conduce inovatia spre valorifi carea tehnologiilor digitale. Mii de locuri de munca vacante raman neocupate. Putine date ilustreaza mai bine caracterul de urgenta necesar pentru a rezolva o problema de proportii ca nivelul ridicat si fara precedent al somajului in randul tinerilor europeni (intre 15 si 24 ani): aproape 24% la finalul anului 2013. Date echivalente din SUA si Japonia indica niveluri mai reduse: 8% si respectiv 5%.

Este un fapt larg acceptat ca la baza cresterii economice stau cercetarea, inovatia si transformarea cu success a intreprinderilor. Iata de ce este de importanta macroeconomica esentiala ca Europa sa multipice numarul oamenilor cu competente corespunzatoare. Acest lucru este cu atat mai adevarat in prezent cand tehnologiile digitale transforma fi ecare domeniu al vietii economice.

Importanta valorificarii benefi ciilor revolutiei digitale a fost identifi cata de Comisia Europeana condusa de Juncker instalata anul trecut. Sarcina dotarii fortei de munca si a cetatenilor europeni cu competente digitale relevante a capatat un caracter si mai imperativ acum cand crearea unei piete europene unice bazata pe tehnologia digitala a ajuns in topul agendei economice a Europei. Lansata la Riga de Comisia Europeana si Presedintia Letoniei in U.E., Campania eSkills for jobs (Competente digitale pentru locuri de munca) (2015-2016) este menita sa abordeze problemele ridicate de decalajul de competente digitale si sa continue sa constientizeze pe mai departe Statele membre in legatura cu aceasta problema. Este de fapt o chemare la actiune. „Manifestul eSkills” a fost elaborat de personalitati de frunte din sfera guvenamentala, educationala, din cercetare si industrie. Este cat se poate de clar: competentele digitale sunt de o importanta fundamentala pentru viitorul economic al Europei pe termen mediu si lung. Ele permit economiilor sa beneficieze de cresteri ale productivitatii prin adoptarea solutiilor digitale, permit sa faca fata cererii industriei de forta de munca inalt calificata si ofera mai multe oportunitati pentru cetateni in conditiile dificile ale pietei muncii din acest moment.

Europa trebuie sa descatuseze potentialul pe care il reprezinta tehnologiile digitale in vederea impulsionarii cresterii economice si a locurilor de munca.

Principalii actori implicati in Campania eSkills for jobs se angajeaza sa urmareasca zece principii esentiale:

  1. Realizarea de investitii mai multe si mai importante in tehnologiile si competentele digitale.
  2. Crearea de locuri de munca pentru tinerii someri prin cresterea competentelor digitale
  3. Adoptarea politicii “Competente digitale pentru secolul 21” ca o prioritate si implementarea ei rapida
  4. Sprijinirea activitatii Marii Coalitii pentru locuri de munca bazata pe competente digitale in implementarea Coalitiilor Nationale
  5. Promovarea conceptului de e-leadership European
  6. Stimularea adoptarii tehnologiilor si a antreprenoriatului digital
  7. Angajament pentru educatie si training pe durata intregii vieti
  8. Leadership European in domeniul standardelor globale
  9. Dezvoltarea expertizei specialistilor ICT si maturizarea profesiilor ICT in Europa
  10. Angajament in favoarea colaborarii, impartasirii expertizei si a integrarii eforturilor.